Германската режисьорка, актриса и сценарист  Маргарете фон Трота получава Наградата на София“ на Столичната

...
Германската режисьорка, актриса и сценарист  Маргарете фон Трота получава Наградата на София“ на Столичната
Коментари Харесай

9 важни филма на Маргарете фон Трота

Германската режисьорка, актриса и сценарист  Маргарете декор Трота получава „ Наградата на София “ на Столичната община. Тя ще бъде връчена по време на 28-ия „ София филм фест “ (СФФ), оповестяват от „ Арт фест “.

Първата дама, отличена със „ Златен лъв “, ще бъде специфичен посетител на СФФ, където ще показа най-новия си филм. „ Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята “ е отдаден на връзката сред австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и публицист Макс Фриш.  

Маргарете фот Трота е наричана „ водеща мощ “ на придвижването „ Ново немско кино “ и е приета за една от най-значимите режисьорки феминистки в света. След като приключва Мюнхенското учебно заведение по драма, стартира да работи като актриса в театъра и взе участие във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с кино лентата „ Второто събуждане на Криста Клагес “, а през 1981 година „ Оловно време “ я трансформира в първата жена, отличена със „ Златен лъв “ във Венеция.

Тя в никакъв случай не заобикаля тематики, които резонират със актуалния живот и подтикват към разгорещени полемики – силата на масмедиите, историческите събития, радикализацията и правата на дамите преди #MeToo са детайли в нейните филми от още от 70-те години на предишния век. А за героините си казва в изявление за " Култура ", че са освен мощни - " във всяка мощна жена има неустановеност, накърнимост, подозрение ", които се пробва да покаже във филмите си. 

Ето x кино лентата на една от най-талантливите, само че и постоянно пренебрегвани режисьорки: 
" Изгубената чест на Катарина Блум "   
Екранизация на едноименния разказ на немския публицист Хайнрих Бьол (Die verlorene Ehre der Katharina Blum), която снима с тогавашния си съпруг Фолкер Шльондорф.  Историята на една жена и късата й  връзка с мъж, който се оказва нарушител, и  животът й е опустошен от последвалото полицейско следствие и агресивността на кореспондент от жълт вестник. История за персоналната независимост и медийната операция, въпроси, които са толкоз настоящи и в този момент. 

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР